
- Nimenrix (mot Meningokocker ACWY) är ett vaccin som hjälper till att skydda mot infektioner orsakade av bakterier som kallas för ”Neisseria meningitidis” som kan orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Nimenrix kan ges till vuxna, ungdomar, barn och spädbarn över 6 veckors ålder
Nimenrix är ett vaccin som används för att förhindra infektioner orsakade av meningokockbakterierna, som kan orsaka hjärnhinneinflammation och sepsis. Det är ett konjugatvaccin som innehåller komponenter av fyra olika typer av meningokockbakterier (A, C, Y och W), vilket ger skydd mot dessa stammar.
Nimenrix administreras vanligtvis till individer som löper risk att exponeras för meningokockbakterier, såsom resenärer till områden där meningokocksjukdom är utbredd, militär personal och människor som bor i nära håll som studenthem.
Vaccinet tolereras i allmänhet väl, med vanliga biverkningar som smärta, rodnad och svullnad på injektionsstället, liksom feber, huvudvärk och muskelsmärta. Allvarliga biverkningar är sällsynta men kan förekomma.
Det är viktigt att följa det rekommenderade doseringsschemat för Nimenrix för att säkerställa maximalt skydd mot meningokocksjukdom. Antalet doser som krävs kan variera beroende på individens ålder och vaccinationshistorik.
Nimenrix rekommenderas inte för personer som är allergiska mot någon av dess komponenter eller som har haft en allvarlig reaktion på en tidigare dos av vaccinet. Det är viktigt att informera din vårdgivare om eventuella medicinska tillstånd eller mediciner du tar innan du får Nimenrix.
Om du har några frågor om Nimenrix eller andra vacciner, se till att tala med din läkare. Det är viktigt att hålla dina vaccinationer uppdaterade och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och din omgivning från allvarliga infektioner.
Meningokocker, Neisseria meningitidis , är en bakterie som kan orsaka hjärnhinneinflammation eller en allvarlig generaliserad infektion. Meningokockinfektioner kan förekomma hos människor i alla åldrar, men är vanligast hos små barn och unga vuxna. Meningokocker sprids från person till person som en droppinfektion. Nära eller långvariga kontakter, till exempel att bo i samma lokal eller kyssas, är en förutsättning för att bli smittad.
Observera: En vanlig turist behöver vanligtvis ingen meningokockvaccination. Vaccinationsskydd rekommenderas baserat på riskbedömningen eller kan även krävas för följande resenärer:
- Saudiarabien kräver att pilgrimer har bevis på vaccination mot meningokockgrupperna A, C, W och Y.
- ACWY-vaccinet rekommenderas när du reser till länder som tillhör den afrikanska meningitzonen, om du vistas utanför de vanliga turistområdena (aka Meningit zon).
- Utifrån en individuell riskbedömning kan vaccinationer även rekommenderas för långtidsresenärer till andra högincidensområden.
- Utbytesstudenter eller universitetsstudenter kan behöva vaccineras mot meningokockgrupp A, C, W och Y, ibland mer sällan från grupp B.
- Meningokockvaccin är en del av det nationella vaccinationsprogrammet för barn och ungdomar i vissa länder.
