Vaccin
Går bra!
Går inte bra!
Bra att veta:
- Fortsätt vaccinationerna där de avbröts
- Patienter som har genomgått stamcellstransplantation är ett undantag.
- Alla vaccin kan ges samtidigt
- Vaccin som inte innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare, kan ges när som helst tillsammans med andra vaccin.
- Vaccin som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan ges när som helst i förhållande till icke-levande vaccin.
Levande försvagade vaccin ges samtidigt eller med minst fyra veckors intervall - Vaccin med levande försvagade sjukdomsalstrare ska ges antingen samtidigt eller med minst fyra veckors intervall.
- Det föreligger ingen risk för överdosering med vaccin
- Om du är osäker på om vaccinet getts eller inte – vaccinera. Till exempel antikroppsbestämning behöver inte göras på förhand.
- Denna regel kan också tillämpas i situationer där det inte är säkert om personen genomgått den sjukdom som denne vaccineras mot. Om vaccinationsskyddet är oklart – vaccinera.
- Flera vaccin kan ges samtidigt
- Ny dos om vaccinet går till spillo
- Efter en vaccination kan man motionera om man mår bra.
Vaccinationen kan ge upphov till
- trötthet
- feber
- sjukdomskänsla
- lokala symtom på injektionsstället, såsom rodnad, värme och svullnad.
- Efter en vaccination som ges i en muskel bör man överväga om man ska ägna sig åt motion som anstränger samma muskel där vaccinet injicerades. Om man anstränger muskeln kan de lokala symtomen på injektionsstället öka.
- Alla vaccinationer kan ges när personen har tillfrisknat så pass att hen igen kan vara på dagis, i skolan eller på jobbet.
- Det finns inga vetenskapliga bevis för att homeopatiska preparat kan ge ett effektivt skydd mot de sjukdomar som förebyggs genom vaccination.
- Vaccinerna innehåller en aktiv substans, dvs. ett antigen, och hjälpämnen.
Om du har en äggvitaallergi och överväger att bli vaccinerad, är det viktigt att du diskuterar detta med vår läkare. Vissa vacciner, inklusive vissa influensavacciner och vissa doser av mässling-, påssjuka- och röda hund-vaccinet (MMR-vaccin) plus vaccin för Gula febern, kan innehålla spår av äggproteiner. Äggproteinet används ofta under tillverkningsprocessen av vissa vacciner.
Det är dock viktigt att notera att de flesta personer med äggvitaallergi kan ta dessa vacciner utan problem, eftersom mängden äggprotein som återfinns i vaccinet är mycket liten. I de flesta fall orsakar det inte en allergisk reaktion. Men om du har en allvarlig allergi mot äggvita eller tidigare har haft en allvarlig allergisk reaktion mot vacciner som innehåller äggprotein, kan det vara nödvändigt att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Ibland kräver det att man vaccinera sig på speciella allergimotagning eller sjukhus.
Det är viktigt att ha en öppen och ärlig kommunikation med din läkare om din allergi och vaccinationen du överväger. De kan ge dig den bästa rådgivningen baserat på din specifika situation och hjälpa till att ta det bästa beslutet för din hälsa.