Hepatit-A
Hepatit A är en smittsam leverinfektion som orsakas av hepatit A-virus. Viruset överförs vanligtvis genom förorenad mat eller vatten, eller genom nära kontakt med en smittad person. Det finns oftast i områden med dåliga sanitära och hygieniska rutiner.
Symtomen på hepatit A kan variera från mild till svår och kan inkludera trötthet, feber, aptitlöshet, illamående, kräkningar, buksmärtor, mörk urin och gulsot (gulfärgning av hud och ögon). Symtom utvecklas vanligtvis inom 2-6 veckor efter exponering för viruset och kan pågå i flera veckor till flera månader. I sällsynta fall kan hepatit A leda till leversvikt, särskilt hos äldre vuxna eller de med redan existerande leversjukdom.
Det finns för närvarande ingen specifik behandling för hepatit A, men de flesta återhämtar sig av sig själva inom några månader. Behandlingen fokuserar vanligtvis på att hantera symtom och undvika alkohol och vissa mediciner som kan skada levern ytterligare. Förebyggande åtgärder inkluderar att utöva god hygien, vaccinera sig mot viruset och undvika högriskmat och aktiviteter när man reser till områden med kända utbrott.
Det är viktigt för alla som upplever symtom på hepatit A eller som kan ha exponerats för viruset att omedelbart söka läkarvård. Din vårdgivare kan utföra blodprov för att diagnostisera infektionen och ge vägledning om lämplig behandling och förebyggande åtgärder.
Hepatit A är en leverinflammation orsakad av virus (HAV). Sjukdomen kallades tidigare smittsam gulsot. HAV hör till gruppen picornavirus. Hepatit A är vanligt i länder med dålig hygien. Stora mängder av hepatit A-virus utsöndras i avföringen redan en vecka innan symtomen bryter ut, dvs. två veckor innan gulsot uppträder. Utsöndringen fortsätter ytterligare cirka en vecka. Eftersom viruset utsöndras i så stora mängder i avföring kan den insjuknade lätt få viruset på händerna i samband med toalettbesök. Från händerna överförs viruset till livsmedel och via avloppsvattnet kan viruset hamna i vatten. På så sätt sprids smittan vidare. Viruset kan också spridas som kontaktsmitta direkt från en person till en annan via smutsiga händerna eller sexuellt umgänge. För att smittan ska överföras krävs bara en mycket liten mängd virus, som man kan få till exempel via dörrhandtag om det finns hepatit A-virus i den närmaste omgivningen.
Andra sätt som viruset kan sprida sig på:
- Vattenlevande blötdjur, till exempel musslor och ostron, kan innehålla stora mängder virus, om odlingarna ligger nära utloppet för avloppsvatten.
- Bland personer som tar intravenösa droger kan smitta också spridas via sprutor och tillbehör.
- Viruset kan överföras via bär eller grönsaker som vattnats med smutsigt vatten, till exempel via frysta bär.
Hepatit A-smitta förebyggs med vaccinationer. Gammaglobulin ges numera främst till en hepatit A-patients närkontakter.
