Gula febern
Gula febern är en virusinfektion som orsakas av gula feberviruset. Det överförs av myggor i vissa områden i Afrika och Sydamerika.
Symtom på gul feber börjar vanligtvis med en influensaliknande sjukdom, inklusive feber, huvudvärk, muskelsmärta och illamående. Efter några dagar återhämtar sig vissa, men andra kan utveckla en allvarligare form av sjukdomen, vilket kan leda till gulsot, buksmärtor och blödningar.
Gul feber kan förebyggas genom vaccination. Om du planerar att resa till ett område där gula febern är endemisk är det viktigt att vaccinera dig i förväg.
Behandling för gula febern är huvudsakligen stödjande vård för att hantera symtom. I svåra fall kan sjukhusvistelse vara nödvändig för att hantera komplikationer.
Komplikationer av gula febern kan inkludera leversvikt, njursvikt och död. Det är viktigt att omedelbart söka läkarvård om du utvecklar några symtom på gula febern efter att du återvänt från ett endemiskt område.
Sammantaget är gula febern en allvarlig virusinfektion som kan förebyggas med vaccination. Om du planerar att resa till ett område där gula febern är endemisk, prata med din vårdgivare om lämpliga försiktighetsåtgärder du bör vidta.
Det är en allvarlig, akut virussjukdom som sprids av myggor, som ofta leder till döden. Gul feber förekommer i ekvatorialregionerna i Afrika (90 % av fallen) och i Syd- och Centralamerika (bild Gul feberriskområden). Under 2017-2018 spred sig gula febern till nya områden i Brasilien, inklusive storstäderna Rio de Janeiro, Sao Paolo och Salvador, där sjukdomen fortfarande finns. Gul feber är inte endemisk i Asien. Det uppskattas att risken för att en ovaccinerad turist drabbas av gula febern under en två veckor lång resa till sjukdomsriskområdet i Afrika är cirka 1:1 300–1:300 resenärer, beroende på årstid. I Sydamerika är risken tio gånger lägre än i Afrika. Under en epidemi ökar risken avsevärt att bli sjuk. Mer information om epidemisituationen finns på webbplatserna för European Agency for Disease Control och WHO .
Vaccination mot gula febern rekommenderas generellt för personer över 9 månader som reser till områden med gula febern, särskilt utanför städer och djungel- eller savannområden (bild Gula feberriskområden). Det rekommenderas också att beaktas om resenären tillbringar mer än en vecka på landet i de rutiga områdena som syns på kartan (bild Gula feberområdenarutiga områden) och har ingen ökad risk för allvarliga biverkningar av vaccination (t.ex. ålderdom, immunbrist).
Av särskilda skäl, till exempel om infektionsrisken bedöms vara avsevärt hög, kan vaccinationen ges från 6 månaders ålder. Vaccinet rekommenderas inte till barn under 6 månader på grund av risken för hjärninflammation efter vaccination.
I många länder krävs ett intyg på vaccination mot gula febern från resenärer som kommer till landet, särskilt om resvägen har gått genom endemiska områden med gula febern. Det anses redan vara en risk om du har tillbringat mer än 12 timmar på flygplatsen i ett endemiskt område under flygbytet. Enligt Världshälsoorganisationen WHO ger en dos av vaccinet livslångt skydd. En booster behövs därför inte och boosterdoser kanske inte krävs i internationella hälsobestämmelser.