
Shingrix är avsett för förebyggande av Bältros (herpes zoster) och postherpetisk neuralgi (PHN).
Shingrix är ett vaccin som används för att förhindra bältros, ett smärtsamt och försvagande utslag som orsakas av varicella-zoster-viruset. Vaccinet är ett rekombinant subenhetsvaccin, vilket innebär att det innehåller bitar av viruset som stimulerar immunsystemet att utveckla skydd mot bältros.
Shingrix rekommenderas vanligtvis för personer i åldern 50 år och äldre, även om de har haft bältros tidigare eller har fått det äldre bältrosvaccinet, Zostavax. Vaccinet ges som en serie om två doser, där den andra dosen ges 2 till 6 månader efter den första dosen.
Vanliga biverkningar av Shingrix inkluderar smärta och svullnad vid injektionsstället, liksom feber, trötthet och huvudvärk. Dessa biverkningar varar vanligtvis i några dagar och är vanligtvis milda till måttliga i svårighetsgrad. Allvarliga biverkningar är sällsynta men kan förekomma.
Det är viktigt att följa det rekommenderade doseringsschemat för Shingrix för att säkerställa maximalt skydd mot bältros. Vaccinet är mycket effektivt, med studier som visar att det minskar risken för bältros med över 90 % och risken för postherpetisk neuralgi, en komplikation av bältros, med över 85 %.
Om du har några frågor om Shingrix eller andra vacciner, se till att prata med din vårdgivare. Det är viktigt att hålla dina vaccinationer uppdaterade och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och din omgivning från allvarliga infektioner.
För patienter som tidigare haft herpes zoster:
Det finns ingen specifik tid du behöver vänta innan du får Shingrix även du har haft herpes zoster. Du bör dock inte få Shingrix om du upplever en akut episod av herpes zoster.
- Bältros är blåsor och ofta smärtsamma utslag. Det förekommer vanligtvis i ett område av kroppen och kan pågå i flera veckor.
- Bältros orsakas av vattkoppsviruset.
- När en person får vattkoppor stannar vattkoppsviruset kvar i kroppens nervceller efter sjukdomen.
- Ibland kan ett virus orsaka bältros efter flera år, då immunförsvaret (kroppens eget försvarssystem) försvagas (pga ålder, sjukdom eller medicinering).
- Bältros kan orsaka komplikationer:
- Vanligaste:
- långvarig nervsmärta – nervsmärta efter bältros, d.v.s. s.k postherpetisk neuralgi. Efter att bältros blåsor läker kan det finnas smärta som kan vara i månader eller år och kan vara svår.
- Andra komplikationer:
- ärr vid blåsor.
- hudinfektioner, svaghet, muskelförlamning och förlust av hörsel eller syn – dessa komplikationer är mindre vanliga.
- Vanligaste: